anderssons thinktank

"Ord och inga visor – avskalade sanningar om Sverige av idag"

SVT Debatt om ”åsiktskorridorer”

På SVT Debatt idag var det en debatt om huruvida vi har ”åsiktskorridorer” i Sverige, dvs om bara de ”rätta åsikterna” får komma till tals i media. SVT Debatten beskrivs så här på SVT:s hemsida;

”I kväll sänds Debatt från Mediedagarna på Svenska Mässan i Göteborg. Sveriges mediemakthavarelit är på plats och frågan är: Släpper de fram alla åsikter, eller finns det en gräns för vad man får säga i Sverige idag? Forskaren Henrik Oscarsson kallar det en åsiktskorridor. Enligt honom är varannan svensk skeptisk till att homosexuella ska få adoptera barn. Speglas den åsikten i medierna? Och hur är det: får man kritisera invandring eller feminism? Eller är det precis tvärtom – allt sägs hela tiden?”

Det är forskaren Henrik Oscarsson, medverkande i programmet, som har myntat begreppet ”åsiktskorridorer”. Han ser det som att det är en maktelit som sätter agendan och innehållet, även om en betydande andel av svenska folket tycker helt annorlunda än dessa. Citat Henrik Oscarsson från programmet;

”Man lär sig ganska lite när man följer en svensk samhällsdebatt idag för att det är väldigt mycket sekundsnabba avfärdanden av åsikter som sticker ut lite grand och det blir en väldigt dålig debatt, vi lär oss ganska lite.”

H

tidning3 - Kopia

SVT Debatt om ”åsiktskorridorer”  SVT Debatt/SVT Play, debatten om ”åsiktskorridorer” börjar 10:10,  2014-03-06

TV-tips: SVT Debatt om “åsiktskorridoren”  Avpixlat (refererar till samma debatt som ovan) 2014-03-06

”Journalisterna mörklägger sanningen om invandrarna”  DN Debatt, artikel av Gunnar Sandelin, 2010-11-28

Några intressanta kommentarer till debatten på Avpixlat;

”Det var ett så formidabelt självmål av merparten av de inbjudna mediemänniskorna. Ibland t o m så pinsamt att man ville blunda.  Här har en forskare en åsikt att det finns en ”åsiktskorridor”. Vad händer? Nej, så är det inte, absolut inte, vi har fler åsikter än någonsin nu, inte vi i alla fall, vi håller oss till vårt uppdrag, yada yada. Det var dock ingen som var tillräckligt rakryggad och sade till Oscarsson, du har fel.

Sedan kom Sandelin som skrivit en bok som redovisar helt offentliga siffror och fakta kring invandringen. Vad fick han i ansiktet då? Har du åsikter skall du vara beredd att få åsikter mot dig och då måste du ha fakta för din åsikt. Mig veterligt är det ingen som ens vågat att ge sig på de fakta som presenterats i denna bok.
Helin klampade på i klaveret och ville veta vad Sandelin ville säga. Han har inte ens haft en förmåga att läsa omslaget på den bok Sandelin varit med och skrivit, Invandring och mörkläggning, En saklig rapport från en förryckt tid. Går det missförstå detta? Det är ju avsevärt mer kristallklart än vad man upplever Helin pysslar med på sin tidning.

Oscarsson var smart, han var ganska passiv och lät hela tillställningen tala för sig själv. Självmål kanske är ett uttryck i underkant. Detta var en straffspark i eget mål utan målvakt från två meter. Undrar om Hamilton ser på SVT och Benkö lyssnar på P 1. /Särimner.”

”Gunnar Sandelin ställs alldeles själv mot 6 motståndare som ligger på sandlådenivå och som bara står och blåljuger men ändå klarar han uppgiften galant. Detta visar hur mycket sanningen kan göra en människa stark. /Strumpelvis.”

”Lustigkurren Jan Helin står öppet i TV och kräver att Gunnar Sandelin ska förklara sig när hela boken är späckad med fakta kring invandringspolitiken. Är Jan Helin helt enkelt bara en dyslektiker som har blivit chefsredaktör med ett körkort som merit samt förseddd med en ”trutförlängare” som vet exakt när han med höjd röst kan tysta obehaglig kritik genom att prata i munnen på folk som inte är toleranta i hans ögon? Har inte Helin fattat att det är invandrings POLITIKEN som är allvarlig och måste diskuteras utan att man blir kallad rasist – inte invandrarna själva som minsann på politikernas bekostnad tar chansen att utnyttja det svenska politiska systemet bli socialturister? Nu fick vi reda på att det finns journalister som inte vågar ta upp invandringspolitiken med risk för att bli avskedad eller kallad rasist!!!!!! Är det klokt? /Rollern.”

”Det var en mobbningssituation som få skulle klara. Gunnar Sandelin är en beundransvärd journalist och författare. Inte många som har hans mod och civilkurage. /Nike999.”

”Gunnar Sandelin kunde ha punkterat deras argument med att en majoritet är för frikostig invandring med att belysa dom större undersökningarna i frågan. SOM institutets bok 2013, där svarar 41 % att det är en bra ide att ta emot färre flyktingar och 31 % svarar att det inte är en bra ide. Med andra ord tycker fler Svenskar att vi ska minska invandringen än det är som tycker att det är en dålig ide. Notera dock att frågan berör flyktingar och inte Invandrare, skulle man ändrat formuleringen till invandrare skulle kanske ännu flera tycka iden att minska invandringen vara ännu flera. I Mångfaldsbarometern 2011 tycker 83,8% att de som Invandrar ska anpassa sig till Svenska vanor. Påståendet ”Det finns grupper av invandrare som inte klarar av att integreras i vår kultur”, 64,7% instämde med påståendet år 2011. En tolkning är att en majoritet av den svenska befolkningen anser att vissa invandrargrupper inte kommer att kunna integreras i det svenska samhället. Dessa 2 undersökningar är väl de enda som görs och båda säger att merparten av svenska folket inte är så speciellt positiva till invandringen. /Stefan1970.”

”Den här debatten illustrerade på ett väldigt bra sätt vad som just menas med ”åsiktskorridoren”. Gunnar Sandelin ställde en fråga till chefredaktören i Aftonbaldet Jan Helin, om varför AB avfärdat Arnstberg & Sandelins bok ”Invandring och mörkläggning” med bilder på nazister. Jan Helin viftade helt bort frågan och gick i stället till anfall mot Sandelin med frågan ”och vad tycker du om invandring” eller dylikt – på ett osannolikt fräckt och arrogant sätt. /Nike999.”

”Vet inte om du känner till Gunnar Sandelins bakgrund? Han är socionom/journalist, har arbetat på TV4, arbetat på BRIS, SVT (tror jag). År 2008 läste jag en fantastiskt bra debattartikel på DN Debatt ”Journalisterna mörklägger sanningen om invandrarna”, skriven av journalisten Gunnar Sandelin. Trots att den var stark, bar sanningens prägel och ingen annan hade skrivit något liknande, kom det INTE en enda svarsartikel. Hela mediasverige teg ihjäl artikeln. Något år senare skrev Sandelin en liknande artikel på SvD Brännpunkt. Samma tystnad här om jag minns rätt. Då började jag googla, för att leta fram, varför denna tystnad rådde. Flera år senare läste jag att Sandelin sökt ett attraktivt chefsjobb på ett statligt verk och fått nobben pga sina åsikter om invandring. Det blev nog början till en vändpunkt för mig. http://www.dn.se/debatt/journa…   /Nike999.”

Annonser

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: